Polecamy również
Spotkania grupowe
Znajomi online
Brak znajomych online.
23 lut 2017
Wypróbuj najzdrowszy przepis na tłusty czwartek!

Czy pączki mogą być zdrowe? Jeśli zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu upieczemy je w piekarniku, będą równie smaczne, choć z pewnością dużo mniej kaloryczne. Warto wypróbować najprostszy sposób na "odchudzenie" tradycyjnych pączków - zwłaszcza gdy zależy nam na zgrabnej sylwetce...

100-gramowy pączek ma około 378 kcal. Nie ma się co oszukiwać, to tyle, co solidny obiad. Krótka chwila przyjemności wcale nie jest już tak miła dla naszego organizmu, który do spalenia zaledwie jednego "małego co nieco" potrzebuje 1,5 godziny jazdy na rowerze, pół godziny intensywnego skakania na skakance lub 35 minut biegania w dosyć szybkim tempie.

Czy jest więc jakiś sposób na to, by połączyć przyjemne z pożytecznym? Każdy przecież pragnie zaskarbić sobie przychylność losu w kolejnym roku a odmówienie sobie przynajmniej jednego, niepozornego pączka - jeśli wierzyć dawnym gusłom - może być pechowe i ściągnąć na nas jakieś nieszczęście. Nie warto ryzykować - lepiej wypróbować przepis na nieco mniej tłustą wersję pysznych łakoci, którymi możemy osłodzić sobie ostatnie dni karnawału.

Jak przygotować zdrowe pączki?

    Lista potrzebnych składników:

    • mąka pszenna (500 g)
    • świeże drożdże (50 g) lub drożdże instant (14 g)
    • mleko (250 ml)
    • 1 całe jajko
    • jeden
    • 4 żółtka
    • masło (100 g)
    • cukier (100 g)
    • ulubiony dżem lub konfitura

1. Podgrzej mleko do letniej temperatury, dodaj do niego odrobinę cukru, by umożliwić wzrost drożdży oraz dosyp 2 łyżki mąki. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw zaczyn do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 10-15 minut.

2. Następnie w osobnym garnku na gazówce roztop masło.

3. Przez 5 do 10 minut ubijaj na parze 4 żółtka oraz 1 jajko z resztą przygotowanego wcześniej cukru.

4. Przesiej mąkę, dodaj do niej wyrośnięty zaczyn i ubite żółtka z cukrem. W trakcie wyrabiania ciasta na gładką masę dodaj do niego roztopione masło. Odstaw je do wyrośnięcia na 40 minut (do 1 godziny) i zaczekaj aż podwoi swoją objętość.

5. Kiedy ciasto będzie już odpowiednio wyrośnięte, przełóż je na posypany mąką blat i rozwałkuj je na grubość ok. 1 cm a potem zacznij wykrawać z niego krążki za pomocą szklanki.

6. Wycięte krążki lekko spłaszcz i nałóż w środek ulubione nadzienie (np. domową konfiturę z róży) a potem sklej ze sobą brzegi w taki sposób, by powstały małe kulki, które rozłożysz (złączeniem do dołu) na blaszkach umieszczonych w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.

7. Własnoręcznie zrobione pączki piecz przez 15 minut aż staną się lekko zarumienione.

Po ostygnięciu łasuchy mogą skusić się o polukrowanie gotowych pączków lub posypanie ich cukrem pudrem. Dbający o linię mogą zaś delektować się wyjątkowym smakiem świeżych pączków.

Jak zrobić samodzielnie lukier? Nic prostszego! Wystarczy ucierać cukier z odrobiną wody lub soku z cytryny.

Smacznego!

Wielbiciele tradycyjnej wersji pączków, którzy nie wyobrażają sobie Tłustego Czwartku bez smażonych pączków, zawsze mogą spróbować przygotować ulubione przysmaki w domowym zaciszu. Satysfakcja z robienia ciastek własnej roboty gwarantowana!

Komentarzy: 0
Dołącz do Cooking VAN
Partner do wspólnego...
Zdjęcie profilowe użytkownika
Renata poszukuje partnera na wspólne: łyżwy
Ostatnio dołączyli
Zdjęcie profilowe użytkownika
Grazyna
Opole
jazda na rowerze, kino, basen, siłownia, nauka tańca, spacer, spacer z psem, fotografowanie, fitness, joga,
Zdjęcie profilowe użytkownika
Filip
Warszawa
Zdjęcie profilowe użytkownika
Michał
Radom
aerobik, koncert, piłka ręczna, squash,